De Tijd: 5 favoriete aandelen van Charles Estourgie en Willem de Vlugt

Dit artikel is op 11 maart 2017 gepubliceerd in De Tijd. Bekijk het originele artikel via het document onderaan deze pagina.

De Terugblik

Willem de Vlugt en Charles Estourgie (rechts) van EValuation Capital Management investeren in kleine aandelen uit de Benelux en Duitsland. Ze zoeken een balans tussen kapitaalgroei en kapitaalbehoud. Hun vorige optreden van deze pagina dateert van 30 januari 2016.  Het vijftal staat op een gemiddelde winst van 17,4 procent exclusief dividenden. Over dezelfde periode verloor de Stoxx600-index 11 procent.

Basic-Fit (Fitnessclub)

Basic-Fit exploiteert een keten van 419 fitnessclubs in het waarde-voor-geldsegment van de markt. In de Benelux is het de onbetwiste marktleider. Het bedrijf heeft een sterk trackrecord in het openen van vestigingen en wil er de komende jaren ruim 70 per jaar openen. Die hebben vervolgens twee jaar nodig om volwassen te worden. Naast de Benelux ziet Basic-Fit kansen in Frankrijk en Spanje, omdat de penetratie van sportscholen er nog relatief laag is. Basic-Fit is een echt groeiaandeel, waarbij de operationele winst in drie jaar tijd kan vervijfvoudigen.

EVS (Beeldvorming)

Voor EVS lijkt een einde te komen aan een lange lastige periode. Terwijl de sector een transitie naar internettechnologie ondergaat, waren de klanten terughoudend met investeren. Ondanks dar 2017 geen grote sportevenementen kent, melden verschillende sectorgenoten toenemende bestedingen bij omroeporganisaties en mediaproductiebedrijven. Het orderboek voor dit jaar is conform de verwachting en voor volgend jaar zelfs iets beter. EVS heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in nieuwe en verbeterde producten en lijkt klaar om daar de vruchten van te plukken.

Hypoport (Onlinehypotheken)

Het Duitse Hypoport is een fintechbedrijf op het gebied van hypothecaire financiering. Het baat in Duitsland een marktplaats voor online hypotheken uit die zowel door banken als door intermediairs wordt gebruikt. De lage rente en aanhoudende vraag naar woningen door de lage werkeloosheid en de immigratie hebben een sterke groei van het transactievolume veroorzaakt. De komende jaren moet de groei komen van marktaandeelwinst ten koste van de banken die alleen hun eigen product verkopen. Ook op de verzekeringsmarkt ziet Hypoport mogelijkheden.

Sligro (Foodservice)

Sligro is van oudsher actief in de Nederlandse foodservice, wat het grootste deel van de operationele winst genereert. Sinds enkele jaren bedient Sligro Belgische klanten vanuit zijn Nederlandse distributiecentra. Met de recente aankoop van JAVA en ISPC is Sligro nu ook fysiek aanwezig op de Belgische markt. Met 250 miljoen euro omzet heeft België de potentie om uit te groeien tot een tweede thuismarkt, waardoor het groeiperspectief aanzienlijk stijgt. Naast foodservice is Sligro actief in foodretail. Maar gelet op de beperkte omvang is het de vraag of Sligro dat moet voortzetten.

Telenet (Telecom)

Na de overname van BASE biedt Telenet naast vaste telefonie, internet en kabel-tv nu ook mobiele diensten aan via een eigen netwerk. De komende twee jaar investeert Telenet weer fors in dat mobiele netwerk. Op termijn leidt dat tot aanzienlijke kostenvoordelen, waarbij de kosten voor de baten uitgaan. Na deze periode van verhoogde investeringen zal de vrije kasstroom aanzienlijk toenemen. Telenet ziet, naast organische groei, overnamemogelijkheden, wat waarde kan toevoegen. Een hernieuwde overnamepoging door grootaandeelhouder Liberty valt niet uit te sluiten.